Balletdanseressen, strijksters en het gapen

46445303-5809-46EA-9966-C1BEC9D5008FNiet met geitenwollensokken in een koud en donker huis zitten, maar we gaan wel de doelen halen. En: we gaan niet onze manier van leven veranderen. 

Aan het woord was de woordvoerder duurzaamheid. Ergens tussen begin en halverwege dertig, groen (duur)jurkje, lange haren, mooi gezicht met sprekende ogen. Naast onze, niet van mij, Klaas Dijkhof gezien een mooi beeldcontrast. De VVD is flink aan het campagnevoeren. 

Mark Rutte vond ik ook al zo opvallend. Hij had het twee dagen geleden over ‘in elkaar slaan’ in verband met oud en nieuw, de hulpverleners en de agressie. Het was bepaald niet het mooiste voorbeeld van functie en slimheid maar het had zeker succes en het benodigde effect.

In overdrachtelijke zin. Ik hoorde Ahmed Aboutaleb. Uitgenodigd vanwege zijn 10 jarig jubileum als burgervader. Hoorde zijn wijze woorden. Afgewogen en to the point. Met tussenpozen, er viel tenslotte wat te vieren, reizend naar de kern, de essentie. Daar waar het om gaat. Mooie woorden volgden wijsheid en ontwikkeling. Zelfreflectie was als een afgestofte spiegel van eerlijkheid. 

Reizend door het rijke landschap van het internet zag ik gisteren allerlei mooie en bijzondere dingen voorbijkomen. Uiteindelijk bleef ik steken bij het werk van Edgar Degas. Gewoon omdat het zo de moeite waard is. Ongewoon omdat het kennelijk nu eenmaal zo moest zijn. Balletdanseressen in tule, schoentjes die al vaker waren gebruikt, succes met rode rozen, beweging zoals beweging bedoeld is. Geschilderd en gezocht door de kunstenaar naar de kern en essentie waar het omgaat. Voor een beetje Degas moet je wel tijd vrijmaken. Het bijna ruikbare en prikkelende stof van de coulissen krijg je er als toetje gratis bij. 

Het langst bleef ik hangen bij een van de schilderijen van strijksters die hij ook zo wonderlijk heeft vastgelegd. Sterke armen, de druk op het ijzer. Rokken over brede heupen en hardwerkend onderlijf. Een oranje plus gele sjaal via een kromming wijzend naar een fles, die op haar beurt schitterde van transparantie. Het allermooist vond ik het gapen van de vrouw links in beeld. 

De VVD? Gaap….What’s new!