Een AquAdvantage, beelden en een vastgelopen Chinees vrachtschip

IMG_4284Niet alleen verdrong vanochtend een frons mijn glimlach, een voorzichtige trek in een ontbijt werd ook gruwelijk verstoord.

Dat kwam door een vis. Althans het bericht over een vis. Met de naam AquAdvantage. Een vis die is ontstaan door het dna van twee andere vissoorten. Het schijnt dat Canadese consumenten deze vis, geproduceert door een Amerikaans bedrijf, al een paar maanden verorberen.

Het beeld ging maar niet uit mijn hoofd. Niet door de koffie, niet door tabak. Niet door het denken van andere gedachtes, niet door het wensen of reizen in herinneringen.

Dat is het bijzondere van beelden. Ze pakken je, positief of negatief. Grijpen je bij de strot of strelen je verlangens. Maken je boos of laten je zuiver glimlachen.

Zo dacht ik even aan dat beeld van Robert E. Lee in Charlotsville. Zag ik zomaar uit het niets beelden uit ‘Gone with the wind’ waar ook behoorlijk wat slaven rondliepen en witte meesters hun ding deden. Ik dacht aan die auto die op tegendemonstranten inreed met een dode tot gevolg en stond ik even stil bij Anne Frank als icoon en boegbeeld om ter plaatse rust te houden bij het beeld van een vastgelopen Chinees vrachtschip op de Westerschelde gevuld met stalen containers.

Ik vroeg me af hoeveel spullen, overbodig of niet/ gekocht of verkocht, er in zouden zitten. Spullen om beelden te verdringen die we liever niet zien of willen toelaten.