Amsterdamse letters, de snelheid en het aantal vliegbewegingingen van de mens

6230298D-CED5-4A81-892D-5F534628DC97De hagedis zat voor een kort moment stil op de steen die onderdeel is van een grote groep. Mooi van vorm, prachtig van kleur. Ik zag er gedurende de middag die eindeloos relaxend was behoorlijk wat. Rap qua snelheid, bij onraad schietend tussen sleuven en aanwezige ruimte. 

Ondertussen gaan er steeds meer stemmen op om de grote letters van I Amsterdam te laten verdwijnen. Om het alsmaar groeiend aantal toeristen te ontmoedigen te komen en te verblijven. Het echte Amsterdam is in werkelijke nood en dat heeft zo haar gevolgen.

Ach Amsterdam. Ik heb medelijden met haar. Evenals met Londen, Parijs, Berlijn, Venetië en Rome. Ik heb ook medelijden met de droge grond, de boeren en de omwonenden van gebieden waar het enorme vliegverkeer overheen gaat als was het een in de lucht aangelegde snelweg naar verre en avontuurlijke vakanties, stedentrips en toekomstige selfies. 

De CO2 zal naar beneden moeten. Het is niet alleen alarmfase of code rood, het is ook een kwestie van mededogen en het compenseren van schuld.

Allegro ma non troppo. Uit Beethovens 6e Symphonie. Allegro ma non troppo. Wat zoveel betekent als: Levendig plus snel maar niet te snel. Half in de schaduw van de plek in de Morvan was het gisteren goed toeven. Ergens daarboven ging een volgend vliegtuig als was het een stadsbus. Volgeladen met dromen, hoop, verwachting en uiteraard de selfies uit de toekomst. 

De hagedis knipoogde en dook tussen de stenen. Maar misschien zag ik dat eerste wel verkeerd. Tenslotte doet snelheid vreemde dingen met een mens. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *