Ali Banisadr, de drukte en het Tita-Tovenaar effect

856D8BB5-BD88-4438-8CCA-192A5B6235C0

Ali Banisadr

Het mooie van een rustige wandeling tijdens spitsuur dwars over de randen en door de buitenwijken van de stad is het aanschouwen van de drukte en vooral het gekrioel. Op doorgaande wegen is men gehaast, zeer gehaast. Alsof spoed altijd goed is in plaats van zelden. Alsof brandstof om snel door te gaan als onuitputtelijk en vanzelf wordt aangevuld en op niveau raakt. 

De auto’s die nog even doordrukten terwijl het al diep oranje was en richting rood ging was niet op zes en zeker niet op vier handen te tellen. Het aantal fietsers dat zich niks of bijzonder weinig aantrok van de goed werkende verkeerslichten was ook groot. Even leek het alsof enorm veel beschermengelen op schouders druk doende waren.

Verwaaide takken, plastic en de stroom van regen langs kant en in putten waren als decorstukken uit een bekende opera. Uit de talloze ‘oortjes’ van passerende fietsers en scooterrijder klonk voor mij onhoorbare muziek. Misschien was er hip-hop te horen, R&B of iets Nederlands, wellicht een heuse Aria wat ik mij trouwens niet snel kon voorstellen maar je weet maar nooit? Ergens, op een bepaald moment op een van de grote doorgaande wegen klonk opeens het geluid van stilte. Alsof ergens daarbuiten iets was gebeurt. Alsof de boel door een onzichtbare hand abrupt maar zacht tot stilstand was gebracht. Gekscherend noemde ik dat het Tita-Tovenaar effect. 

In het Noordbrabants Museum komt weer een indrukwekkende tentoonstelling. Van een nog jonge kunstenaar met de avontuurlijke naam Ali Banisadr (Teheran 1976). De nieuwsbrief van het museum liet weten dat Ali een bewonderaar is van Jeroen Bosch, Paolo Veronese, Tintoretto en Francis Bacon. De aankondiging (6 april t/m 25 augustus 2019) beloofd al veel goeds en indrukwekkend moois. Prachtige kleuren, orde, chaos, horror, een mix van wereldgeschiedenis en symboliek? De website van het museum veroorzaakte direct al een gevoel van honger en zucht naar meer.

Jeroen Bosch. Wat mij betreft een meester van het Tita-Tovenaar effect. Het staat stil maar kan zo in beweging komen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *