Afgedankte kerstbomen, verkochte huizen en florerende advovatenkantoren

MartTijdens mijn wandeling naar en door de stad kwam ik er meer dan twintig tegen. Advocatenkantoren. Vooral op de singels zijn ze gevestigd. Mooie panden, chique kantoren. Dat beeld.

Afgedankte kerstbomen waren er op de route ook genoeg te bekennen. Sommigen met zo’n klassiek en zelfgetimmerd kruis aan de stam, anderen met kluit plus haarnetje. Zo eentje die mijn oma vroeger ook had maar dan iets kleiner. In ’n kantoor barstensvol gevuld met advocaten die druk in overleg waren of lurkend aan een goed glas zag ik zelfs nog een opgetuigde boom in de hoek staan. Ja, ik ben op zijn tijd een gluurder.

Zag ook veel nog onverkochte huizen en winkelpanden op de route. Plus redelijk wat trotse en blije ‘verkocht’ aanduidingen. Telde veel verschillende makelaarsnamen van allerlei kantoren. Het viel me op dat er maar een ’n typische vrouwennaam droeg.

‘Wat een drukte, wat een gedoe’ dacht ik nog. Zo was de sfeer ook bij de Albert Heijn XXL, maar dat was alweer op de terugweg. Daar liepen boodschappers langs en door elkaar heen. Sommige single rennend, anderen roepend naar hun kroost. Kreeg drie goedkeurende blikken van shoppende dames, waaronder een uitgebreide en brede glimlach. Zien en gezien worden is bij een supermarkt en vooral bij de Appie niet alleen een kwestie van marketing maar het is, mits in de juiste stemming, ook nog eens heel menselijk.

Ik besloot het er maar even van te nemen. Pakte een kartonnen bekertje en drukte op de knop van de koffiemachine. Ging op het door de Albert Heijn beschikbaar gestelde bankje zitten en sloeg het ‘ballet der winkelenden’ maar eens gade. De sfeer was heerlijk, net als de koffie.

Zag karren en mandjes, hakjes en maat 46 van schoen. Hoorde tikken en zag de stilte van de bordeelsluippers. Het enige dat er nog aan ontbrak was een mooi en toepasselijk stukje Tsjaikovski. Uiteindelijk ben ik vergeten te kijken of de AH een ideeënbus herbergde.

Ondertussen de boel en het ballet in ogenschouw nemend, plus ook nog eens de geur van versgebakken brood dat net met een professionele zwaai uit de oven werd getrokken, voelde ik een aandrang. Een aandrang tot het maken van een Selfie. Gekker moet het niet worden! Maar het kon dus wel. Ik kreeg namelijk een sterke aandrang om te gaan zwaffelen. Zomaar. Ergens. Op een goed moment. Ik vraag me ondertussen en achteraf plus volledig bij zinnen zijnd ernstig af of Appie niet stiekem iets in de koffie vermengt wat er niet in thuis hoort.

Thuis op de bank en voorzichtig slurpend van mijn gekochte Tomatensoep hoorde ik op de televisie over een flexwerker en leerkrachtvervangster. Geen vastcontract en rennend van hot naar her bezocht ze twintig scholen. Daar was namelijk werk. Daar waren de kinderen. Zulke flexwerkers en vervangers hebben moeite met het onthouden van de namen van de kinderen in de klas. Dat was in ieder geval een van de conclusies.

Ik moest denken die Belgische psychiater. Dirk de Wagter. Niet dat ie mijn psych is maar omdat hij al stelde, na grondig onderzoek, dat flexwerken op den duur schade kan toebrengen aan het talent om je echt in relaties te verbinden. Heb dat ooit geprobeerd uit te leggen aan een leuke dame die bij de Gemeente werkt, maar die wuifde het idee alleen al resoluut weg. Maar ja, ik ben dan ook geen psychiater.

Nee, ik ben een liefhebber. Beschouwend, overwegend. Zie een ballet bij de AH XXL. Zie lonkende blikken, relaties met een deuk en pakjes soep. En veel heel veel florerende advocatenkantoren op de singels van de stad.

Mooie en verbindende dinsdag.