Het aanbod, de keuze en het enorm rijke gevoel

7A45FDE2-9A39-4994-9278-8E1F7ED9B9F3

Jan Nieuwenhuijs De acrobaat (circus) 1949 olieverf op doek 90 x 68 cm

Tja….Voor het enorme aanbod aan musea en de verschillende kunsten staan is net zoiets als dat wat je bij de supermarkt kan gebeuren. Die of die, dat of toch maar dat? 

Pindakaas is er in alle soorten en maten. Gisteren kocht ik nog een pot XXL met stukjes noot. In de aanbieding en dus ook verleidelijk. Ik kan weer een tijd vooruit. Bij de koelingen, er waren er meerdere met kaas, was het ook al een enorm gedoe. Blauw, jong belegen of toch oud, Frans, schimmel, Grieks, Turks. Voor in de salade of gewoon op een ouderwetse boterham? Boodschappen doen kost meer tijd dan ooit te voren als je niet oppast.

Terug naar de kunst, de muze en de verschillende huizen. Tempels van inzicht en waar genot. In het Boijmans van Beuningen zijn er de Rubens die aantrekken. Komt nog bij dat het gebouw een tijd lang dicht gaat. Komt nog bij dat er bijvoorbeeld onder andere Titus hangt, geschilderd door onze eigen Rembrandt, en het werk van Breitner. Op de website van het Boijmans komt de actuele verleiding je tegemoet. Pure Rubens: gretig, levendig, overvloedig. 

Ik las ondertussen op LinkedIn een overdenksel van het (noodlijdend) CoBrA museum te Amstelveen. Misschien moet ik die al wapperend met mijn museumkaart maar steunen? Tenslotte hebben ze niet alleen Asger Jorn, Jan Nieuwenhuijs, Constant en Karel Appel! Of wat te denken aan een bezoek aan Leiden of Delft als te verwachtingsvolle steden? Lopen langs oud, wandelen door straat, slenteren in de sfeer die zo vol en rijk is? 

Op de plaats in de supermarkt, daar waar de aardappel haar plek weet, was het niet veel anders dan bij de kazen. Zoete, verpakkingen met 5-2,5 of 1 kilo. Voorgesneden in schijfjes, partjes. Alvast voorgekookt? Kruimelig, vastkokend of iets met de naam ‘roodschillige’? 

Tja….Ergens snap ik de sirene van de in zee dobberende zeecontainers wel. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *