A pussyhat, zelfverheerlijking en een belangrijke stap

2011-06-26-015-schilder-smallHet was al direct de grootste demonstratie in Washington ooit. Naar schatting waren er een half miljoen mensen op de been voor Womens march on Washington. Veel vrouwen, er liepen ook een behoorlijk aantal mannen en kinderen mee, droegen de zogeheten pussyhats. Een roze muts met kattenoortjes. Sterk als beeld en verwijzend naar de ‘grab them by the pussy’ uitspraak van de man die nu achter de belangrijkste knoppen zit.

De cijfers logen er niet om. Wereldwijd demonstreerden er gisteren meer dan een miljoen mensen tegen Donald T. Tegen de man en zijn daden, woorden en uitspraken. Het woord zelfverheerlijking kwam veelvuldig in het nieuws.

Opvallend was deze regel tekst terwijl ik vanochtend Twitter doorworstelde op zoek naar kunst, exposities, beelden en het nieuws: ‘Wilders laments that “women can no longer show their blonde hair without fear” on Dutch streets.’.

Ik dacht even aan de haren van Donald T. en Geert W. Geen wonder dat ze er iets van weg hebben. Geen wonder dat ze beiden het grootste woord hebben. Geen wonder dat…

‘Footprint’ heb ik het beeld als titel meegegeven. ‘Footprint’ heb ik het gedoopt. Niet alleen omdat het past, maar ook om aan te geven dat elke stap die je zet gevolgen heeft. Omdat een stap op het zachte zandstrand iets doet met het ingezogen water, de zuurstof en de talloze zandkorrels. Omdat een stap duwt en perst en de energie in en rondom verandert.

Langzaam aan gaan we hier ook richting verkiezingen. Spannend gaat het zeker worden. Moest vanochtend opeens denken aan deze quote uit de film Indiana Jones and the last crusade:

”You must choose. But choose wisely, for as the true Grail will bring you life, a false one will take it from you.’

Mooie zondag.