Katholiek zijn, de tijdsgeest en de waarden van nu

1C5753F2-22BB-4876-9F5A-BDE170C76997“Ik bén katholiek.”. De correctie volgde met inbegrip van een overtuiging na een door mij eruit geflapte vraag. De hoogbejaarde vrouw, overtuigd katholiek dus, keek me met indringende ogen aan terwijl ik een afwachtende blik had.

Het gesprek om de tijd te doden ging in de bus verder want ze wilde zoals ze aangaf nog wel even haar verhaal afmaken. We (eigenlijk ze…)spraken over waarden, normen, de tijd, de geest, opvoeding en dergelijke. Over fatsoen en zo. En dat ze het allemaal niet meer kon volgen. Dat ze geen Facebook had en ook geen andere onzin. Dat haar dochter met wie ze even later een afspraak had hun samenzijn wel op Facebook zou zetten en dat zij (de overtuigde katholiek dus) dat niet begreep en uitermate belachelijk vond.

Al met al was het een gesprek dat een soort afspiegeling was van een geest. Heilig of niet. Het woord tijdgeest bleef bij mij een beetje hangen. Het zocht naar een plek om te landen. Groeide waar het wilde. Als een klimop tegen de muur of een schutting. Als een wirwar van takken. Overzichtelijk of niet.

In de stad was het een drukte van jewelste. Heet was het ook. De kleding van vrouwen was schaars, af en toe zeer schaars en misschien net te vanwege het overgewicht. Korte broeken waren klein tot piepklein. Truitjes en jurken kort en strak zittend en nauwelijks verhullend. Ik betrapte me erop dat ik leek te kijken als een katholiek, zo’n met een ouderwetse. Omschakeling was aan de orde. De tijdgeest en manier van leven van nu is een andere dan die van ooit.

Verf had ik nodig. Daarvoor was ik op pad. Ook om te kijken hoe het stond met de voorbereidingen vanwege de aanstaande Vierdaagse en het feest er rondom heen. Ik zag de vrachtwagens voor de horeca al af en aanrijden. Bureau Handhaving deed haar best. Net zoals de ondernemers. 

Verf had ik nodig. Omdat er een vorm was ontstaan. Vorm opgebouwd vanuit papier. Restanten van verpakkingen met het binnenste naar buiten. Net zoals het binnenste van een mens er af en toe met volle overtuiging uitkomt. Bij een bushalte en in de rijdende bus.   

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *